SONOFOREZA

ŠTA JE SONOFOREZA

Sonoforeza je metoda unosa lekovitih supstanci u kožu i potkožno tkivo ultrazvučnim talasima. Lekovita supstanca koja je u obliku kreme, gela, masti, paste ili ponekad ulja, preko nepovređene kože unosi se mehanički pod dejstvom ultrazvučnih talasa. Na ovaj način lekovita supstanca prodire dublje nego kada bi se koža ručno namazala.

KAKO DELUJE SONOFOREZA

Sonoforeza omogućava stvaranje depoa lekovitih supstanci u koži i potkožnom tkivu. Prema literaturnim navodima, trajanje depoa u koži je kratko, dok u potkožnom tkivu je značajno duže. Ovu razliku objašnjava sama struktura tkiva i farmakološka osobina leka, ali i njihovih pomoćnih supstanci (nosača).
Većina ovih lekovitih supstanci je rastvorljivo u mastima. U potkožnom tkivu postoji izvesna količina masnog tkiva u kojima se rastvaraju ove lekovite supstance. To bi ujedno značilo da što je veća količina masnog tkiva u delu tela koji se tretira, veći je kapacitet depoa. Ipak ovo ne treba prihvatiti kao jedini uslov.
Pomoćne supstance takođe imaju veliku važnost u procesu transporta lekovite supstance do ciljnog dela tela. Ne treba zaboraviti na termičko dejstvo ultrazvuka i osobine da neke materije čak i na malim temperaturama menjaju svoje fizičke osobine. Iz tog razloga treba napraviti pravu kombinaciju lekovite supstance i nosača da bi se dobio najbolji efekat. Na žalost u nekim slučajevima to nije moguće, dok postoje i preparati kod kojih uz mali utrošak dobijamo skoro pa idealne rezultate.
Zanimljivo je istaći da se sonoforeza može primenjivati u obliku kupki. Deo tela koji se tretira namaže se željenom supstancom, a potom se taj deo tela potopi i vrši subakvalni ultrazvučni tretman. Sem toga, moguće je deo tela potopiti u rastvor lekovite supstance i takodje vršiti subakvalni tretman. Na ovaj način se značajno umanjuje termički uticaj ultrazvuka na fizičke osobone farmaceutskog pripravka. To se postiže jer se toplotni efekat najviše odražava na sloj vode uz ultrazvučnu glavu. Osim toga, nije potreban veliki broj pokreta, jer deo tela potopljen u vodu ispod sonde prima ultrazvučne talase koji se šire u obliku kupe.

VRSTE SONOFOREZE I NAČIN PRIMENE, PREDNOSTI I MANE

Prilikom sonoforeze “na suvo” potrebno je praviti kružne pokrete ultrazvučnom glavom na tretiranoj površini. Na taj način postižemo efekat koji je sličan manuelnom utrljavanju polučvrstog farmaceutskog pripravka. Sem toga postoji potencijalni termički uticaj na lekovitu supstancu. Važno je istaći da za ovu proceduru nije indikovana kontinuirana modulacija, zbog mogućnosti opekotina. Na ovaj način lekovita supstanca je direktno na izvoru ultrazvučnih takasa, koji se prostiru u tkivo i sa sobom nose lekovitu supstancu i nosač.
Poredeći sonoforezu i manuelno unošenje, možemo da uočimo da pri ručnom unosu, možemo uneti znatno manju količinu lekovite supstance, nego sonoforezom. S obzirom da u retko kojoj deklaraciji leka, za ove vrste farmaceutskih pripravaka, postoji podatak kolika masa pripravka predstavlja maksimalnu dozu, kao i da ne postoji podatak koji procenat lekovite supstance se može uneti, potrebno je biti oprezan u cilju izbegavanja toksičnih efekta. Pored toga važan preduslov je i normalna funkcija urinarnog i hepatobilijarnog sistema, koji utiču u eliminaciji.
U slučaju trudnoće, poželjno je izbegavati ovu procedure zbog organske opterećenosti organizma, a ako dojite, proverite u deklaraciji Vašeg leka da li se on eliminiše putem mleka. Ne treba zaboraviti da neke od ovih preparata može iritativno da deluje na respiratorni sistem novorođenčeta.

ŠTA MOŽEMO UNOSITI SONOFOREZOM?

Na našem tržištu postoji velika paleta lekovitih i pomoćnih lekovitih supstanci koje se mogu unositi sonoforezom. Generalno gledajući, sonoforezom mogu se ublažavati bolovi, lečiti kontrakture, ožiljci, keloidi, unositi pigmentne materije, sredstva za podmlađivanje kože (anti aging), zatezanje, uklanjanje bora, bubuljica, površni piling kao i mnoge druge…

APARATI NAMENJENI ZA SONOFOREZU

SONOFOREZA
Danas svi savremeni aparati za ultrazvučnu terapiju imaju mogućnost da vrše sonoforezu. U praksi se koriste ultrazvučne glave radne frekvencije 1 i 3 MHz. Glava frekvencije 1 MHz se pretežno koristi u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, dok se u estetskoj medicini i dermatovenerologiji pretežno koristi glava frekvencije 3 MHz.

Aparati marke PROXIMA koji omogućavaju gore navedenu tehniku su: Megason, ali i kombinovani aparati: PHYSIO EXPERT i PHYSIO MASTER. Treba skrenuti pažnju da sve ultrazvučne glave proizvođača Proxima imaju zaštitu terapeuta od štetnog dejstva ultrazvučnih talasa na ruku terapauta, kao i da poseduju posebno konstruisanu dršku, koja je anatomski prilagođena i omogućava dug i prijatan rad. Deo ultrazvučne glave, proizvođača Proxima, koji je u kontaktu sa pacijentom izrađen od medicinskog čelika, što ih čini otporne na oštećenja  i na koroziju, a ove glave mogu se koristiti za subakvalni ultrazvuk, uz upotrebu držača za podvodnu terapiju, što značajno olakšava rad. Na taj način možemo zaključiti da su ove ultrazvučne glave veoma pogodne i za “suvi” i “vlažni” tretman ultrazvučnim talasima.

 

LITERATURA:

  1. Vukašin Mihajlović; Terapijski fizikalni modaliteti; Unireks 2010. Igalo,
  2. Dušan Kunej, Tomislav Stanković; Praktikum fizikalne terapije; VMŠ 2000. Beograd
  3. Boris Nedvidek; Osnovi fizikalne medicine i medicinske rahabilitacije; Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu 2003. Novi Sad
  4. Vladimir Varagić, Milenko Milošević; Farmakologija; Elit medica 2008. Beograd,
  5. Isidora Samojlik, Olga Horvat; Savremena farmakoterapija: praktikum iz farmakografije i oblika lekova; Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu 2014. Novi Sad.

Podeli ovaj članak