Primena interferentnih struja u terapiji adneksitisa

Upala jajovoda i jajnika na latinskom, Salpingoovaritis ili češće korišćen naziv adneksitis, spada u česte infekcije u ginekologiji i predstavlja 10 % svih oboljena u ovoj grani medicine.  Mišljenja o načinu nastanka ove infekcije su različita. Prema nekim autorima ona je uzrokovana poremećajem lokalnog imuniteta, te je izazivaju bakterije koje su normalno prisutne u ženskom genitalnom traktu (normalna mikrobna flora) – sličan princip kao kod nastanka dijareje, dok po drugim autorima to je polno prenosiva infekcija. Zanimljivo je zapaziti da se ove infekcije retko javljaju u menopauzi. Prema autorima koji zastupaju teoriju da je adneksitis izazvan normalnom bakterijskom florom genitalnog trakta, infekcija počinje u jajovodu i širi se na jajnik. Sličan nastanak infekcije pominju i autori koji tvrde da se radi o polno prenosivoj bolesti. Prema njihovoj teoriji ove bakterije izazivaju klinički neznačajnu infekciju sluzokože materice, a potom sa materice prelaze u jajovod i na kraju se infekcija širi na jajnik. I jedni i drugi autori se slažu da bez obzira na to koje bakterije izazivaju zapaljenje i jedne i druge izazivaju oštećenje sluzokože jajovoda.

Gledajući endoskopski, (sa unutrašnje strane) sluznica jajovoda je otečena. Na taj način su zatvoreni krajevi jajovoda (kako onaj prema jajniku tako i onaj prema materici). U principu zatvaranje kraja prema jajniku ima odbrambenu funkciju, jer sprečava širenje infekcije u trbušnu duplju. Sem kraja koji je u bliskom odnosu sa jajnikom, zatvoren je i kraj prema materici. Kraj jajovoda prema materici, koji je zatvoren, nema zaštitnu funkciju. Na protiv, gnojni sekret (kod bakterija koje izazivaju nastanak gnoja) se nakuplja u jajovodu i dodatno oštećuje jajovod. Na žalost na ovaj način nastaju i posledice upale adneksa. Treba naglasti da ova upala nije ni malo bezazlena kao što možda izgleda. Nedovoljno lečena infekcija dovodi do ponovne i na taj način genitalni trakt biva oštećen svaki put. Treba naglasiti da je mogućnost “popravke” genitalnog trakta od strane organizma nakon infekcije zanemarljiva. Prema literaturnim navodima adneksitisi predstavljaju osnovni preduslov za nastanak steriliteta i vanmaterične trudnoće. Smatra se da do opstrukcije jajovoda može da dođe nakon prve infekcije u 15% slučajeva, posle dve u 40% a posle tri u 70%. Kako je već naglašeno, glavni uticaj na nastanak ovih komplikacija ima otok.

TERAPIJA

Osnovna terapija je mirovanje i primena antibiotika. Pored navedenih mogu se koristiti i kortikosteroidi (koji imaju dosta neželjenih dejstava) i fizikalna terapija. Od fizikalne terapije primenjuju se interferentne struje, ultraljubičasto zračenje, kratkotalasna dijatermija, ultrazvuk, magnetoterapija i laser.

INTERFERENTNE STRUJE

Pronalazač interferentnih struja je austrijski istraživač Nemec, koji ih je pronašao u 40im godinama XX veka. Interferentne struje su veoma rasprostranjene u medicini. U konkretnom slučaju, veoma je bitno što one deluju protiv zapaljenja, a a dovode i do regeneracije oštećenih tkiva i organa. Ako se ova terapija primeni na početku upale, posledice adneksitisa su skoro zanemarljive. U tim slučajevima dolazi do smanjenja otoka (fiziološko dejstvo interferentnih struja) i na taj način kraj jajovoda prema materici nije sužen ili zatvoren, te se gnoj nesmetano izliva. U samom mehanizmu oštećenja jajovoda gnoj ima velikog uticaja u oštećenju jer je kiseo te na taj način oštećuje sluzokožu.

sl4

Primena interferentnih struja – četvoropolarno

Interferentne struje su jedne od retkih struja koje ne deluju ispod elektroda nego dublje u tkivima i organima, što ih čini veoma pogodnim za primenu u ginekolgiji i samim tim i u lečenju adneksitisa. Kao što je već napomenuto kortikosteroidi se daju u cilju smanjenja otoka, ali je za njih poznato da oni imaju mnogo neželjenih efekata. Za razliku od kortikosteroida interferentne struje skoro da nemaju neželjene efekte, a mogu se primenjivati kod osoba koje imaju ugrađena metalna tela (npr. pirsing). Šta više, ove struje su veoma prijatne.

APARATI KOJI GENERIŠU INTERFERENTNE STRUJE

U našoj ponudi postoje aparati koji su isključivo za primenu terapije interferentnih struja, kao što su IF53 i IF compact (u najavi), kao i kombinovani aparati PHYSIO MASTER i PHYSIO EXPERT.

IF53sl2

Aparat IF53 proizvođača PROXIMA – medical technology

Piše: Dr G. Jovanović, PROXIMA – medical technology

LITERATURA:

  1. Darko Plećaš, Branko Stanimirović, Aleksandar Stanković, Mladenko Vasiljević, Ginekologija i Akušerstvo; Medicinski fakultet Beograd 2011.
  2. Dragomir Mladenović, Zorica Mladenović – Bogdanovic, Aleksandra Mladenović – Mihailović; Ginekologija i Akušerstvo; Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Beograd 2005.
  3. Žarko Nikolić; Fizikalna medicina i rehabilitacija posle povreda lokomotornog sistema; Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Beograd 2004.
  4. Milorad Jevtić; Fizikalna medicina i rehabilitacija; Univerzitet u Kragujevcu, Medicinski fakultet Kragujevac 1999.

Podeli ovaj članak